EKOLUOVA

Ekoluova konsepti kannustaa entistä ekologisempaan ja vastuullisempaan muotoiluun ja tilasuunnitteluun. Ekoluova lähestymistapa kunnioittaa ja huomioi kestävän kehityksen arvoja.

Aidot laadukkaat materiaalit, luontoystävälliset käsittelytavat, lähimateriaalien ja osaamisen hyödyntäminen on tärkeä osa ekoluovaa suunnittelua. Lähellä tuotetun luontoystävällisen materian ja toiminnan kannattaminen on ekovalinta. Kestävän kehityksen tilasuunnitteluun kuuluu aitojen uusiutuvista raaka-aineista valmistettujen luonnonmateriaalien, myrkyttömien, perinteisten käsittelyaineiden ja -tekniikoiden hyödyntäminen. Kierrätystä, vanhan kunnostamista ja olemassa olevan säilyttämistä tulisi aina mahdollisuuksien mukaan harkita.

Nykyään on saatavilla runsaasti erilaisia pintamateriaaleja, jotka imitoivat aitoa luonnontuotetta, mutta on valmistettu joko osin tai täysin muovista. Muovi valmistetaan öljystä – kuluttaen näin uusiutumattomia luonnonvaroja. Toisaalta kierrätetyn muovin käyttö voi olla myös ekologinen valinta. Valinnat eivät ole yksiselitteisiä. Tuotteen taustaan on hyvä tutustua tarkasti. Onneksemme nykyään on aiempaa helpompi selvittää tuotteen alkuperä ja hiilijalanjälki.

Ekoluova lähestymistapa kunnioittaa kestävän kehityksen arvoja. Kertakäyttösisustaminen ja -kuluttaminen ei kuulu ekoluovaan ajatteluun. Muodin kiihtyvä sykli on jo pitkään luonut omat haasteensa kestävän kehityksen tilasuunnitteluun. Sisustamisen pintamuotiin olisikin hyvä suhtautua varauksella. Useimmiten tänään muodikas onkin jo pian vanhanaikaista. 

Remontoinnissa voidaan harkiten korjata ja kierrättää. Ehjä ja toimiva voidaan säästää tai entisöidä. Kaikkea ei tarvitse uusia. Konseptia voidaan hyödyntää niin yksityiskotien kuin yritystenkin tilasuunnittelussa, palvelumuotoilussa, tuotesuunnittelussa, kalustemuotoilussa ja vihersuunnittelussa.

Ota yhteyttä ja kerron mielelläni lisää. 

 

 

EKOLOGINEN TILASUUNNITTELU – sisustusarkkitehtuurin historiaan peilaten
Sirkka-Liisa Hietaniemi_YAMK_Ekologinen tilasuunnittelu_ tait

Scroll Up