GREEN DESIGN

Green design, vihreä suunnittelu tai vihersuunnittelu ei keskity ainoastaan sisä- tai ulkotilojen vihersuunnitteluun, vaan on osa kestävän kehityksen tilasuunnittelua. Pieni pala luontoa tuo hyvä mielen. Luontoyhteyden voi saavuttaa yksinkertaisimmillaan jo pienen kasvin tai puun oksan tuomisella maljakkoon. Huonekasveilla voimme luoda miellyttäviä vihertiloja niin koteihin kuin työympäristöihin.

Luonnon hyvistä vaikutuksista ihmismieleen on tutkittu paljon. Aiheesta on myös kirjoitettu lukuisia kirjoja. Luonnossa vietetty aika on monen tutkimuksen mukaan todettu tekevän hyvää sekä fyysiselle että psyykkiselle hyvinvoinnille.

Suomalaisina olemme tottuneet joskus jopa liialliseltakin tuntuvaan luontoon ympärillämme. Puhtaat metsät ja vesistöt ympäröivät meitä kaikkialla. Isommissakin suomalaisissa kaupungeissa pääsemme nopeasti puistoon tai metsän ja veden läheisyyteen.

Viihtyisä viherkeidas voidaan rakentaa sisälle, parvekkeelle tai omaan pihaan. Ruukkuistutukset koti- ja työympäristössä tuovat luonnon sisälle. Monilla viherkasveilla on myös sisäilmaa puhdistava vaikutus.

Ulkotiloissa omasta pihasta voidaan rakentaa kodin arkkitehtuurisia linjoja myötäilevä puutarha. Mitä selkeämpi arkkitehtuuri, sitä yksinkertaisemmat istutukset. Vastaavasti perinnehenkisiin taloihin sopii runsaat istutukset.

Suomalaisten kotien olohuoneisiin suunnitellaan yhä useammin isot ikkunat ja erilaisia terassi- sekä parvekealueita. Ikkunoiden välityksellä ja terassien suojissa luonto tulee uudella tavalla lähelle. Kerrostaloissa viihtyisän viherkeitaan voi rakentaa omalle parvekkeelle tai ikkunoiden läheisyyteen. Yhteiset puistoalueet ja luonnonpuistot ovat tärkeitä virkistysalueita kaupunkimaisemissa. On tärkeää, että myös julkisissa rakennuksissa huomioidaan vihersisustamisen merkitys.

Isot metropolit pyrkivät luomaan viheralueita kaupunkilaisten käyttöön. Hyvä esimerkki on Tokio, jossa pienempiinkin tyhjiin alueisiin keskellä kaupunkia on luotu kauniita viheristutusalueita ja samalla epäesteettinen infrastruktuuri on verhoiltu viheristutusten suojiin. Modernissa kaupunkiarkkitehtuurissa usein myös kattotilat sisustetaan pieniksi puutarhoiksi istutuksineen ja vesiaiheineen.

(TULOSSA KUVIA…)

Ota yhteyttä, mikäli haluat kuulla lisää vihersisustamisesta!

, , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll Up